Hvornår må man sidde foran i bilen? → Regler for barnestol og børn

Er du i tvivl om, hvornår må man sidde foran i bilen? Hvis du har små børn, er det selvfølgelig relevant at have helt styr på regler for barnestol, så du kan tage din familie med på tur – med sikkerheden i orden.

Det kan være svært at blive ved med at sige nej, når ungerne plager om at sidde foran sammen med dig. Men hvad er op og ned, når det kommer til børn på forsædet af bilen?

Læs med herunder, hvor du får svaret på, hvornår må man sidde foran i bilen?

Hvornår må børn sidde foran i bilen?

Er du ved at blive sindssyg af ungernes kamp om at få lov til at sidde foran i bilen? Eller er du bare i tvivl om, hvad reglerne egentlig siger? Det kan være ren tortur for børnene, når de ikke får lov til at sidde foran, hvor de kan kigge ud af forruden. Men hvornår kan du egentlig være tryg ved at lade dem sidde foran hos dig?

Dine børn må sidde foran, når de er store nok til at blive ordentligt spændt fast – og her er det højden, der er afgørende.

Dine børn må som udgangspunkt sidde foran, når er 135 cm eller over. På det tidspunkt kan de nemlig bruge sæder og seler ligesom voksne. Så når det kommer til at sidde foran, har alder faktisk intet at sige. 

Der er dog også flere producenter, der mener, at børn under 140 cm ikke må sidde foran. Og hvorvidt airbag skal slås fra, kan du se i modellens instruktionsbog.

Regler for barnestol – sådan har du småbørn med i bilen

Børn under 135 cm skal sidde i en godkendt autostol, når de kører med dig i din bil – men hvad er reglerne helt præcist, og skal de sidde foran eller på bagsædet?

Når du leder efter svar på, hvornår må man sidde foran i bilen, vil du sikkert også gerne kende regler for barnestol. På den måde kan du sørge for, at dine børn er sikre i bilen – fra de er helt små, til de kan begynde at sidde foran.

Regler for barnestol:

  • Autostolen skal først og fremmest være ECE-godkendt. Det ved du, når stolen har et ECE-mærke.
  • Autostolen skal være tilpasset dit barns alder, størrelse og vægt, når dit barn er under 135 cm højt, hvorefter autostol eller barnestol ikke er et krav.
  • Dit barn bør sidde i autostol, indtil det er 3-4 år – og her anbefales bagudvendt stol.
  • Større børn kan sættes i en selepude med ryglæn, så de er godt støttede hen over ryg, hofte og skuldre.
  • Som udgangspunkt anbefales det, at børn sidder på bagsædet. Hvis du vil have dit barn foran i en autostol, skal du sikre dig, at den er korrekt sat fast – og sørg for at slå airbaggen fra.
  • Skal dit barn sidde foran i bagudvendt autostol, skal du altid slå airbaggen fra – alt andet er både farligt og forbudt.

 

Sørg altid for at læse manualen til bilen grundigt, så du er sikker på, du overholder regler for barnestol og sætter den korrekt i bilen.